Aplikacje mobilne dla FoodTech
FoodTech to obiecujący sektor, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem inwestorów. Innowacje i technologie będą odgrywać ważną rolę w żywności jutra. Obecnie większość trendów wiąże się z technologiami tworzenia innowacyjnych produktów spożywczych (na przykład roślinnego mięsa lub mleka, produktów, które pomagają przywrócić mikrobiotykę.
Agtech - Agrotechnologie
Są to usługi i technologie mające na celu poprawę wydajności i zrównoważenia rolnictwa, w tym wykorzystanie czujników polowych, dronów, oprogramowania do zarządzania gospodarstwem, zautomatyzowanego sprzętu.
Mówiąc najprościej: to modernizacja rolnictwa za pomocą różnych technologii i innowacji w celu podniesienia jakości i ilości żywności.
Dostawa jedzenia
Już z nazwy można zrozumieć, że chodzi o zamówienia online i dostawę jedzenia ze sklepów, restauracji itp.
Swoją drogą, z oczywistych względów, podczas pandemii segment ten wykazał największy wzrost w FoodTech.
Technologie dla kuchni i restauracji
Chodzi o inteligentne urządzenia kuchenne, a także inteligentny sprzęt lub technologię, która pomaga restauracjom w bardziej efektywnym prowadzeniu biznesu. Przykładowo najbardziej aktualnymi trendami w tej dziedzinie są obecnie: systemy zamówień online i aplikacje dostawcze, płatności zbliżeniowe, rezerwacja stolików online, technologie oczyszczania powietrza.
Albo inny przykład, pierwsze kuchnie w chmurze, w których restauracje lub prywatni kucharze mogą wynająć wyposażoną kuchnię lub miejsce pracy.
Bezpieczeństwo i identyfikowalność żywności
Zaawansowane technologicznie rozwiązania do dezynfekcji urządzeń w przemyśle spożywczym, oceny świeżości produktów i przedłużania ich trwałości. Obejmuje to również sposoby wykrywania niepożądanych składników żywności, patogenów i alergenów, a także zastosowania blockchain, które pomagają śledzić cały łańcuch dostaw i demonstrować pochodzenie produktów.
Mówiąc prościej: ten segment technologii żywnościowej ma na celu zapewnienie, że określona odmiana pomidora nie wywoła epidemii, a szpinak, który leży na Twoim talerzu, będzie świeży, smaczny i bezpieczny.
Żywność i napoje nowej generacji Są to procesy i innowacje służące tworzeniu nowych rodzajów żywności i napojów. Na przykład mięso na bazie komórek, alternatywy białkowe, produkty na bazie grzybów, zamienniki posiłków i wiele innych.
Aplikacje i usługi konsumenckie
To rozwój aplikacji i usług, które ułatwiają dostęp do żywności i informacji o niej. Na przykład aplikacje do liczenia kalorii lub aplikacje, które pomogą Ci znaleźć świetną restaurację.
Przetwórstwo spożywcze
Są to procesy lub usługi przetwarzania żywności lub ulepszania składników żywności. Na przykład rozwiązania druku 3D zaprojektowane specjalnie dla żywności, technologia kapsułkowania niektórych składników lub rozwiązania robotyczne na skalę przemysłową.
Zarządzanie nadwyżkami i odpadami - Zarządzanie odpadami
Produkty i rozwiązania, które pomagają ograniczyć marnowanie żywności. Na przykład aplikacje, które pokazują użytkownikom, gdzie w restauracjach znajduje się nadmiar jedzenia, które można kupić z 80% zniżką. W tym segmencie znajdują się również ekologiczne opakowania do żywności, alternatywy dla plastikowych kubków – wszystko o zrównoważonym rozwoju.
Nie da się przewidzieć przyszłości świata gastronomii, ale jedno jest pewne: w nadchodzących latach wszyscy doświadczymy fali nowych technologii w kierunku produkcji żywności. Dla przedsiębiorców foodtech jest sposobem na skalowanie i zwiększanie zysków firmy poprzez budowanie bardziej wydajnego modelu biznesowego. Szybka dostawa produktów, wygodne aplikacje dla klientów, ekologiczne opakowania, wysokiej jakości i świeża żywność – to wszystko jest ważne dla konsumenta.
FoodTech będzie zależał od tego, jak bardzo przyciągnie wybitne umysły naukowe, ponieważ FoodTech jest wysoce naukowy. Musi być w stanie zaprzyjaźnić się z naukowcami, zrozumieć ich i wspólnie tworzyć nowe branże. Jest to poważne wyzwanie!